Veelgestelde vragen

Bitcoin is ’s werelds eerste mens-tot-mens digitale cryptocurrency, oftewel cryptovaluta. Bitcoin, in 2009 uitgebracht door de anonieme Satoshi Nakamoto, is de eerste toepassing van blockchain technologie. In de Bitcoin whitepaper van Satoshi Nakamoto werd de implementatie ervan uiteengezet: een veilig, wereldwijd, publiek grootboek (ledger) als registratie van elke transactie op het netwerk (de blockchain), onveranderlijk en censuur-bestendig. Bitcoin, open-source software, betekende de eerste applicatie van open finance en is de eerste decentrale cryptocurrency.

Net als een spaarrekening met traditioneel geld of een aandelenportefeuille worden virtuele cryptocurrencies in Nederland gezien als vermogen. Een Bitcoin bezitter moet daarom vermogensbelasting betalen over zijn digitale coins. Sinds vorig jaar staat er bij de aangifte voor box 3 dat ‘virtuele betaalmiddelen (bijvoorbeeld Bitcoins)’ worden gezien als ‘overige bezittingen’.

Over de Bitcoins die u bezit betaalt u op dit moment alleen vermogensbelasting. Een vermogen van minder dan 25 duizend euro is belastingvrij. Winst als gevolg van een koersstijging wordt gezien als vermogensgroei. De Belastingdienst is alleen geïnteresseerd in de waarde van de cryptomunten op 1 januari. Aan de hand daarvan berekent hij de vermogensbelasting. In april 2020 moeten de belastingbetalers dus doorgeven hoeveel hun cryptomunten op 1 januari 2019 waard waren. Wie in de loop van 2020 Bitcoins heeft gekocht, hoeft dus pas aangifte te doen in 2021.

Om te begrijpen hoe Bitcoin werkt, moeten we eerst begrijpen wat een netwerk is. Een netwerk is in principe een systeem met meerdere nodes (gebruikers) en verbindingen (transacties) tussen deze nodes. Als netwerk is het doel van het Bitcoin-netwerk om gebruikers in staat te stellen om tokens naar elkaar te sturen (Bitcoins). De primaire problemen met transacties in het algemeen zijn die van beveiliging en verantwoording, die beide oplossingen vereisen om fraude te voorkomen. Stel je eens voor dat je een financiële transactie doet via het internet waarbij je een bedrag verstuurt. Je hoopt op twee dingen: dat het geld onderweg niet door een derde partij wordt onderschept, en dat je transactie ergens in een grootboek(ledger) wordt vastgelegd als de betaling niet doorgaat. De aanpak van de blockchain om deze problemen op te lossen is wat het tot een revolutionaire technologische innovatie maakt.

De blockchain is een baanbrekende technologie waar veel van de huidige cryptocurrency networken op gebouwd zijn. Op globaal niveau laat de blockchaintechnologie enkele van de meest nodige oplossingen zien voor netwerkvraagstukken in de menselijke geschiedenis. De gedecentraliseerde controle van elke cryptocurrency werkt door middel van gedistribueerde grootboektechnologie, typisch een blockchain. Een blockchain kan zowel openbaar als privé zijn, vergelijkbaar met het intranet versus het internet. De handeling van het inbedden van een vorig blok data in het huidige blok data wordt chaining genoemd, vandaar de naam blockchain.

Een vorm van distributed ledger technologie is het blockchain systeem, dat zowel openbaar als privé kan zijn. Een gedistribueerd grootboek (ook wel een gedeeld grootboek of gedistribueerde grootboektechnologie of DLT genoemd) is een consensus van gerepliceerde, gedeelde en gesynchroniseerde digitale gegevens die geografisch verspreid zijn over meerdere locaties, landen of instellingen. Er is geen centrale beheerder of gecentraliseerde gegevensopslag. Er is een peer-to-peer netwerk nodig, evenals consensus algoritmen om ervoor te zorgen dat er geen replicatie tussen de nodes wordt uitgevoerd.

Proof of Work verwijst naar de rekenpuzzel die de miners moeten oplossen, waardoor veel open blockchain netwerken veilig en gedecentraliseerd kunnen blijven. Proof of Work maakt gebruik van cryptografische functies die in garanderen dat er een bepaald aantal computercycli en berekeningen zijn gebruikt om de puzzel op te lossen. Met andere woorden, door deze puzzel op te lossen, bewijst het dat je werk hebt verricht – vandaar de term Proof of Work.

Bitcoin is zo ontworpen dat het de hulp nodig heeft van miners: personen of organisaties die hun computer rekenkracht inzetten om de informatie van deze transacties te versleutelen. Miners kunnen grote hoeveelheden hardware gebruiken om cryptografische puzzels op te lossen. Dit gebeurt op een Bitcoin-specifiek computerprogramma dat de informatie van elke transactie op het netwerk bijhoudt. Wanneer een transactie wordt versleuteld door een miner, wordt deze als een nieuw blok toegevoegd aan een verbonden keten van blokken. Dit werkt als een zichtbaar, onveranderbaar openbaar grootboek – vandaar de naam blockchain. In ruil voor al deze computerrekeninspanningen wordt de miner, als de creatie van het nieuwe blok, door het netwerk geldig geacht (via consensus), beloond met een nieuw gecreëerde Bitcoin. De miner kan deze munt dan naar eigen keuze gebruiken.

Ethereum is een open platform dat ontwikkelaars in staat stelt om decentrale applicaties, zoals smart contracts en andere complexe juridische en financiële applicaties, te bouwen en in te zetten. Ethereum kan gezien worden als een programmeerbare Bitcoin waar ontwikkelaars de onderliggende blockchain kunnen gebruiken. Om markten, gedeelde grootboeken, digitale organisaties en andere eindeloze mogelijkheden te creëren, die onveranderlijke gegevens en afspraken nodig hebben. Dit allemaal zonder dat er een tussenpersoon nodig is.

Een smart contract is een toepassing die op een blockchain netwerk draait. Smart contracts die op openbare blockchain netwerken worden ingezet, zijn zelfuitvoerbaar en onveranderlijk na ondertekening. Het gebruik van dergelijke contracten is grenzeloos, omdat ze kunnen worden gebruikt om gedecentraliseerde uitwisselingen, tokenized activa, spelletjes en meer te bouwen. Sinds het eerste smart contract platform, Ethereum, in 2015 werd uitgebracht, zijn smart contracts het primaire aandachtspunt geworden van innovatoren in de blockchain wereld.

Een cryptocurrency (of crypto valuta) is een digitaal bezit dat is ontworpen om te werken als een ruilmiddel dat gebruik maakt van sterke cryptografie om financiële transacties te beveiligen, de creatie van extra eenheden te controleren en de overdracht van activa te verifiëren. Cryptocurrencies maken gebruik van gedecentraliseerde controle in tegenstelling tot gecentraliseerde digitale valuta en centrale banksystemen.

P2P staat voor ‘Peer to Peer’, oftewel ‘gelijke tot gelijke’. In een P2P-netwerk zijn de peers computersystemen die via het internet met elkaar verbonden zijn. P2P-netwerken worden meestal gevormd door groepen computers. Deze computers slaan allemaal hun gegevens op met behulp van individuele beveiliging, maar delen ook gegevens met alle andere nodes (knooppunten). Bestanden kunnen direct worden gedeeld tussen systemen op het netwerk zonder dat er een centrale server nodig is. Iedereen kan deel uitmaken van een P2P netwerk.

Een peer-to-peer (P2P) dienst is een decentraal platform waarbij twee (of meer) personen direct met elkaar in contact komen, zonder tussenkomst van een derde partij. In plaats daarvan handelen de koper en de verkoper rechtstreeks met elkaar via de P2P-service.