Abe Dijkstra

Abe Dijkstra

Bitcoin 101: Wat is Bitcoin? En hoe is het ontstaan?

Bitcoin maakt het mogelijk dat iedereen kan – en mag – meedoen aan een betalingsnetwerk. Bitcoin is gecreëerd om online betalingen rechtstreeks van de ene partij naar de andere partij te sturen, zonder dat het via een financiële instelling hoeft te gaan.

3 Bitcoins Gold

Een van belangrijkste vragen die mensen stellen die nieuw zijn in de cryptocurrency wereld is: wat is Bitcoin en hoe is het ontstaan? In dit artikel worden deze vragen behandelt.

Wat is Bitcoin?

Bitcoin is ’s werelds eerste echte cryptovaluta. Het is een digitale eenheid die mensen naar elkaar kunnen sturen. Bitcoin is in 2009 uitgebracht door de anonieme persoon/groep onder het pseudoniem Satoshi Nakamoto. Bitcoin is de eerste toepassing van de blockchain technologie. In de whitepaper (een soort projectplan) van Satoshi Nakamoto werd de visie en implementatie ervan uiteengezet. Het Bitcoin netwerk moet een veilige en globale database vormen van elke transactie op het netwerk (de blockchain). Deze database slaat transacties op een onveranderlijke en censuur-bestendige manier op.

“Bitcoin is gecreëerd om online betalingen rechtstreeks van de ene partij naar de andere partij te sturen, zonder dat het via een financiële instelling hoeft te gaan.”

Satoshi Nakamoto
Wat is Bitcoin?

Bitcoin is Open Finance

Bitcoin was dus de eerste applicatie van globaal netwerk van transacties zonder tussenpartijen en is de eerste decentrale cryptocurrency. Dit betekent dat alle transacties direct plaatsvinden zonder dat er een tussenpersoon zoals een bank nodig is. Bitcoin maakt het mogelijk dat iedereen kan – en mag – meedoen aan een betalingsnetwerk. Dit noemen ze ook wel “open finance” of “decentralized finance“. De Nederlandse termen hiervoor zijn respectievelijk open en gedecentraliseerde financiën.

Bitcoin is Open Source

Bitcoin is “open source” en dat betekent dat het ontwerp – de code – openbaar en transparant van aard is. Niemand is de eigenaar of beheerder van het Bitcoin netwerk en door het open ontwerp kan iedereen meedoen en de code inzien. Je kunt bijvoorbeeld een gratis Bitcoin portemonnee downloaden en direct Bitcoin ontvangen.

Hoe is Bitcoin ontstaan?

Gedecentraliseerde cryptocurrencies zoals Bitcoin hebben hun wortels in de “cyberpunk” beweging. Vanuit deze bewegingen is er kritiek op het huidige monetaire systeem dat wordt gerund door onafhankelijke centrale bankiers en technocraten die grotendeels immuun zijn voor democratische druk en publieke controle. Op dit exclusieve systeem moest volgens hen een alternatief komen dat voor iedereen beschikbaar was en niet ongelimiteerd bijgedrukt kan worden, en daar was de geboorte van Bitcoin.

Hoe is Bitcoin ontstaan?

Tot slot

Bitcoin is dus ’s werelds eerste echte cryptovaluta in 2009 uitgebracht door de anonieme persoon/groep met de pseudoniem Satoshi Nakamoto. Het is de eerste toepassing van de open blockchain technologie. Wil je alles weten over crypto? Schaf dan de Complete Crypto Cursus inclusief Cryptocommunity aan via onderstaande link. Eerst kennis maken en je eerste crypto kopen? Schrijf je in voor de Gratis Crypto Cursus via onderstaand formulier.