Abe Dijkstra

Abe Dijkstra

Wat is Ethereum?

Ethereum werd in 2015 mede door Vitalik Buterin ontwikkeld en opgezet. Ethereum (ETH) is - net als Bitcoin - een open source blockchain. Het grootste verschil is dat ontwikkelaars in staat zijn om bovenop Ethereum decentrale applicaties (DApps) te bouwen en in te zetten.

Ethereum Logo 3D

In dit artikel wordt behandelt wat de Ethereum blockchain is, wat Ether (ETH) is en hoe het is ontstaan.

Ethereum 101

Het Ethereum netwerk is een decentraal en open source platform. Het heeft een eigen blockchain database en het mooie is dus dat iedereen kan ontwikkelen op deze blockchain, hier is dan ook geen toestemming voor nodig. Daarnaast heb je Ether (ETH), dit is de cryptocurrency, de betaaleenheid van het Ethereum netwerk.

Ether (ETH) is vergelijkbaar met Bitcoin (BTC) op het Bitcoin-netwerk.

Net als bij Bitcoin houden alle Ethereum nodes in het netwerk een complete kopie van de transactiegeschiedenis bij. Daarnaast zijn beide blockchains volledig open, wat betekent dat iedereen het vrij staat om op het protocol verder te bouwen en applicaties erop te lanceren.

Op Ethereum zijn al duizenden projecten gelanceerd in de vorm van applicaties die gebruik maken van smart contracts. Smart contracts zijn geprogrammeerde afspraken, vastgelegd in code. Denk hierbij vooral aan afspraken waar traditioneel gezien altijd een externe partij voor nodig is om te verifiëren of te bemiddelen (heel veel toepassingen in de financiële sector).

Het feit dat je als het ware kunt bouwen op een blockchain en gebruik kunt maken van deze nieuwe functies zorgt voor een enorme hoeveelheid innovatie door een efficiëntere manier van werken.

Ethereum is een software platform gebouwd op de blockchain technologie waarop ontwikkelaars hun eigen applicaties kunnen ontwikkelen

Hoe is dit project ontstaan?

Ethereum werd in 2015 mede door Vitalik Buterin ontwikkeld en opgezet. Ethereum (ETH) is – net als Bitcoin – een open source blockchain. Het grootste verschil is dus dat ontwikkelaars in staat zijn om bovenop Ethereum decentrale applicaties (DApps) te bouwen en in te zetten. Ethereum kan gezien worden als een programmeerbare Bitcoin waar ontwikkelaars de onderliggende blockchain kunnen gebruiken om hun eigen Decentrale Apllicate op te bouwen.

Bekijk hier de officiele website van Bitcoin
Bekijk hier de officiele website van Ethereum