Abe Dijkstra

Abe Dijkstra

Proof of Keys – Bitcoins 13e verjaardag

Met crypto kun jij financieel autonoom worden en dus eigenaar zijn over je eigen financiële middelen. Elke 3 januari - op Bitcoin's verjaardag - is het "Proof of Keys" dag en wordt de Bitcoin-community uitgenodigd om bezit te nemen van alle Bitcoins die op exchanges staan. Lees er hier meer over.

Bord met sleutels

Met crypto kun jij eigenaar worden over je eigen financiële middelen. Op de verjaardag van Bitcoin – 3 januari – wordt de Bitcoin-community uitgenodigd om deel te nemen aan een “Proof of Keys”-viering door namens henzelf bezit te nemen van alle Bitcoins die in het bezit zijn van vertrouwde derden. In dit artikel leggen we je uit wat “Proof of Keys” inhoudt en waar het vandaan komt.

Not your Keys, Not your Coins

Gecentraliseerde exchanges geven je niet je privé-sleutels. In plaats daarvan laten ze je inloggen met een bekende gebruikersnaam-wachtwoordcombinatie. Het niet bezitten van je privé-sleutels impliceert dat je niet echt eigenaar bent van je vermogen. In plaats daarvan zijn de exchanges de “bewaarder” van je vermogen, en zij houden je tegoeden aan. De blockchain technologie stelt je echter in staat om je bezittingen op te slaan terwijl je zelf de privésleutels bezit. Op deze manier kun je zelf toegang krijgen tot je vermogen zonder dat je derden nodig hebt, zoals crypto bedoelt is.

Elke 3 januari wordt de Bitcoin-community uitgenodigd om deel te nemen aan een “Proof of Keys”-viering door namens hen bezit te nemen van alle Bitcoins die in het bezit zijn van vertrouwde derden. Het werd gestart door Trace Mayer, de oprichter van de “Bitcoin Knowledge” podcast, als een manier om de financiële vrijheid te vieren die de Bitcoin-filosofie belichaamt.

Bord met sleutels

Wat is Proof of Keys?

Elk jaar vieren cryptocurrency-eigenaren hun onafhankelijkheid en autonomie met een test van vertrouwen. Dit initiatief test mensen, exchanges, bedrijven en andere diensten door al hun cryptocurrencies terug te trekken naar de portemonnee (wallet) die ze controleren (privé-sleutels in handen hebben). Het beheer van je vermogen is in overeenstemming met de basisprincipes van Bitcoin. Cryptocurrencies maken financiële vrijheid en de mogelijkheid om controle te krijgen over jouw vermogen als nooit tevoren mogelijk. Door je sleutels niet vast te houden, geef je de fundamentele vrijheid op die Bitcoin en andere cryptocurrencies bieden.

Wanneer je geen controle hebt over je privé-sleutels en in plaats daarvan je geld in een ‘hot’ wallet op een exchange laat opslaan, ben je niet echt in het bezit van je cryptocurrencies en loop je dus extra en onnodige risico’s.

Wat is het verschil met een bankrekening?

Traditioneel sla je geld op bij de bank op een rekening op je naam. Men denkt vaak dat je altijd direct toegang hebt en het geld op elk moment kunt opnemen. In theorie klinkt dit misschien correct, maar meestal gaat dat niet op. Probeer maar eens een grote som geld op te nemen en je komt erachter dat je vrij beperkt bent in wat je kan doen. Bovendien is de bank de wettelijke eigenaar op het moment dat jouw geld bij hen wordt opgeslagen.

When you put your money in the bank, the bank becomes the owner of that money. With Bitcoin, you own your money. When the banks own that money, they spend it as they wish. When you own it, you spend it as you wish. It is censorship-resistant, and no one decides whether you can or cannot spend it and on what you will spend it on.

SIMON DIXON

Word je eigen Centrale Bank

Door je eigen centrale bank te worden en verantwoordelijkheid terug te nemen, ben je ook verantwoordelijk voor alle risico’s, zoals het veiligstellen van je geld. Je moet je hiervan bewust zijn, want je kunt net zo goed alles verliezen als je niet goed oplet en jezelf niet goed inleest. Deze keer ben jij verantwoordelijk, niet de bank.

Tot slot

Wil je alles weten over crypto? Hoe je financieel autonoom kan worden? En hoe je crypto veilig kan bewaren? Schaf dan de Complete Crypto Cursus inclusief Cryptocommunity aan via onderstaande link. Eerst kennis maken en je eerste crypto kopen? Schrijf je in voor de Gratis Crypto Cursus via onderstaand formulier.