Wat is PulseChain?
PulseChain is een nieuwe ‘fork’ (kopie) van Ethereum met allerlei vernuftige aanpassingen. Om een goed beeld te kunnen krijgen van PulseChain, moeten we eerst een blik werpen op Ethereum. Het verhaal begint namelijk bij Ethereum.
Wat is Ethereum?
Ethereum is een platform waarop decentrale applicaties (DAPPs) gemaakt kunnen worden voor allerlei toepassingen. Deze DAPPs draaien op de blockchain door middel van slimme geautomatiseerde, digitale contracten (smart contracts). Je kunt het vergelijken met de APP store op je mobiel. Het is een programmeertaal waarop ontwikkelaars allerlei applicaties kunnen ontwikkelen die particulieren en bedrijven dagelijks kunnen gebruiken.
Hoge belasting op het Ethereumnetwerk
Door de opkomst van Ethereum en ERC-20 tokens (tokens voor de DAPPs) is het gehele crypto-ecosysteem in 2016 geëxplodeerd, er zijn destijds (en worden nog altijd) gigantisch veel projecten op Ethereum gelanceerd. Zeker met de toevoeging en de komst van de allerlaatste hype: NFTs.
Voor de dagelijkse toepassingen voor kleine particulieren die willen experimenteren met crypto, verschillende ERC-20 tokens willen aanschaffen en simpelweg wat willen kopen, verkopen en transacties willen uitvoeren, is het niet meer te doen qua prijs. Het Ethereum netwerk is dus aan het vol raken en hierdoor lopen de kosten om handelingen uit te voeren op het netwerk fors op.
PulseChain is met name ontstaan vanuit de behoefte voor lagere transactiekosten en prijzen op het Ethereum netwerk voor (HEX) gebruikers.
HEX
In 2020 is HEX gelanceerd, een financieel product gebaseerd op het vastzetten (staken) van HEX. Het principe van staken in HEX is vergelijkbaar met een spaar- of termijndeposito zoals wij die kennen. Echter is HEX gebouwd op Ethereum en heeft om deze reden ook te kampen met de hoge transactiekosten.
PulseChain is een kopie van Ethereum
Als reactie op de problematiek rondom hoge transactiekosten op Ethereum is Richard Heart begonnen met het uitbouwen van zijn eigen crypto-ecosysteem. HEX was het eerste project en liep tegen de beperkingen van Ethereum aan. PulseChain is het tweede project en is letterlijk een kopie van Ethereum, maar dan met wat slimme aanpassingen.
Wat is er nieuw aan PulseChain?
PulseChain is dus een ‘fork’ (kopie) van Ethereum. De grootste verschillen ten opzichte van Ethereum kun je vinden in onderstaande tabel.
Ethereum | PulseChain |
Proof of Work | Proof of Stake |
13 seconden bloktijd | 3 seconden bloktijd |
Hoge transactiekosten | Lage transactiekosten |
Het consensus mechanisme bij PulseChain is Proof of Stake (PoS) i.p.v. Proof of Work (PoW) bij Ethereum. Door miners te vervangen door validators is het minder energie intensief. Daarnaast is staken makkelijk voor iedereen, waarbij ‘minen’ moeilijker en arbeidsintensief is. Ook zijn er bij PulseChain méér én snellere transacties mogelijk door verbeteringen aan de code van Ethereum. De doorvoer van transacties gaat 4X sneller door bloktijden van 3 seconden te gebruiken in plaats van 13 seconden.
Grootste Airdrop ooit bij lancering PulseChain
PulseChain is niet zomaar een kopie van Ethereum, maar kopieert ook alle ERC-20 tokens die op Ethereum zijn gebouwd (en neemt deze mee naar de nieuwe blockchain!). Dit maakt dat de PulseChain lancering de grootste Airdrop ooit is! Alle ERC-20 tokens worden gekopieerd en kun je straks terug vinden in je PulseChain wallet (met bijvoorbeeld MetaMask). Je krijgt een kopie van ERC-20 tokens, ook wel pERC-20 tokens genoemd op de PulseChain. Wat de waarde van deze tokens gaat worden gaat de markt beslissen, dit maakt het tot één van de grootste experimenten in crypto.
Hoe kan ik investeren in PulseChain?
Meedoen aan de ‘Sacrifice Phase’ van PulseChain kan niet meer, dit was afgelopen zomer. De eerstvolgende mogelijkheid om te investeren zal zijn na de lancering, wanneer de PLS token op de markt te koop is.
Wanneer is de lancering van PulseChain?
PulseChain wordt verwacht te lanceren rond het eind van het eerste kwartaal van 2022. Gezien het grandioze succes van HEX, zijn wij in ieder geval erg benieuwd naar de ontwikkelingen van deze twee nieuwe projecten van Richard!
Tot Slot
Zoals je ziet bestaan er naast Bitcoin en Ethereum nog heel veel andere crypto projecten, allemaal met hun eigen set aan voor- en nadelen. Er zijn namelijk heel veel blockchains en nòg meer crypto projecten.
Dit zorgt nogal voor wat ruis op de lijn bij veel mensen die voor het eerst met crypto in aanraking komen, wij helpen je daarbij.
Wil je dus alles weten over crypto? Schaf dan de Complete Crypto Cursus inclusief Cryptocommunity aan via deze link.
Wil je liever eerst even kennismaken en gratis starten met de juiste kennis en crypto setup? Schrijf je dan in voor de Gratis Crypto Cursus via onderstaand formulier!